Приказните од терен и размената на искуства продолжуваат со зголемен интензитет

Дел од доброволните и професионалните пожарникари од југоистокот на Р.С. Македонија и југозападот на Р. Бугарија, на 13 и 14 Октомври, 2022 присуствуваа на втората специјализирана обука во Банско, Република Бугарија, од предвидените шест дводневни специјализирани обуки како дел од активностите на проектот “Прекугранична соработка во справување со шумски пожари”.

Давањето прва помош како еден круцијален момент при несреќи е темата која побуди најголем интерес кај учесниците кои будно и внимателно следеа за да си ги обноват своите знаења, но и да научат мнoгу нови. Обуката беше спроведена од страна на парамедик – болничар г-дин Владимир Филков, член на доброволното противпожарно друштво од Благоевград.

 

Пожарникарите вториот ден го поминаа на терен со практични вежби и примери од втората тематска единица која беше обработена од страна на г-дин Пламен Тодоров, инспектор од Националната Асоцијација на доброволците во Република Бугарија. Пожарникарите и доброволците имаа можност да работат со дел од опремата со која работи и располага територијалната противпожарна единица на Банско. Приказните од терен и размената на искуства продолжуваат и овој пат со зголемен интензитет и интерес од страна на сите учесници во обуката.

 

Обуките се дел од имплементацијата на проектот за “Прекугранична соработка во справување со шумски пожари“ финансиран од Европската Унија преку Интеррег ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Р. Бугарија и Р. Северна Македонија 2014-2020, проект кој Центарот за развој на Југоисточниот плански регион го спроведува во партнерство со Асоцијацијата на Југозападни општини, Благовеград, Република Бугарија.

19 млади од регионот се стекнаа со вештини за развој на бизнис планови

Седумдневното дружење во рамките на Кампот за млади иноватори и претприемачи 2022 заврши со презентација на 6 бизнис планови кои беа подготвени од страна на сите учесници под менторство на професори од областа на економијата и бизнисот.

19 млади лица на возраст од 18 до 29 години, преку секојдневни интерактивни предавања од страна на еминентни универзитетски професори, успешни претприемачи и експерти, се стекнаа со нови знаења и вештини во областа на иновациите и претприемништвото. Преку работење во групи и изготвување на бизис планови, се запознаа со основите на претприемништвото, деловната комуникација како круцијален дел во бизнис светот и основањето на сопствени бизниси.

Освен обуките за претприемништво, организирани беа и мотивационо-забавни активности каде младите беа во можност да слушнат успешни животни и бизнис приказни, совети за здрав животен стил со цел да се мотивираат и да работат на бизнис идеи кои беше предвидено учесниците да ги презентираат на завршниот ден од кампот.

Времето поминато во едукација и забава, стекнатите нови знаења и пријатната атмосфера во оваа седумдневно претприемачко патување беа поттик за овие млади да изразат желба и да се стекнат со право за учество во тридневното студиско патување во Грција, кое во наредниот период е предвидено да се одржи во рамките на проектот.

Сите учесници на кампот се стекнаа со сертификати за учество како и со книга насловена како „7 навики на успешните луѓе“ од Стивен Кови кој важи за  најпочитуваниот мотиватор во корпоративниот свет. Учесниците со најдобри бизнис идеи ќе добијат и бесплатно користење на Заедничкиот работен простор кој се наоѓа во просториите на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во Струмица.

Кампот беше организиран со цел да се поттикне претприемачкиот дух на младите во регионот, мотивот за соработка, развој на своите бизнис идеи во бизнис планови, како и активно учество на пазарот на трудот.

 

Голема благодарност до соработниците кои придонесоа Кампот за млади иноватори и претприемачи 2022 година да биде корисен за сите учесници и запаметен како добар пример за учење, дружење и соработка:

Петрески и партнери – за поддршка во целосната организација на Кампот, за споделените реални примери од деловниот свет, интерактивните игри како и секојдневната поддршка на учесниците во разработката на нивните идеи;

Проф. Д-р Еленица Софијанова – за обуките за Деловна комуникација;

Филип Чаловски – за споделените мотивациски совети и кулинарски трикови;

Проф. Д-р Илија Груевски – за обуките за Финанскиски планови;

Ирина Тростјанска – за споделените бизнис совети и фитнес активности;

Ивона Трајановска – за споделените совети за финансирање на стартапи;

Проф. Д-р Влатко Пачешкоски – за обуките за подоготовка на бизнис планови;

Елена Божиновска – за споделеното искуство за развивање на бизнис идеја од областа на социјалното претприемништво;

Филип Петрески – за мотивирање на учесниците да дадат се од себе, секогаш стремејќи се кон својот максимум.

 

Кампот за млади иноватори и претприемачи 2022 беше организиран од страна на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во периодот од 26.09-02.10.2022 година во рамките на проектот „Деловен екосистем како интегриран систем – БИ ИН“ финансиран преку ИНТЕРРЕГ ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Грција и Р.С.Македонија.

Со нови искуства и добри практики од терен пожарникарите ја завршија првата специјализирана обука

На 29 и 30 септември, 2022 година во Банско, Бугарија пожарникарите и доброволците ја поминаа првата специјализирана обука како дел од активностите на проектот “Прекугранична соработка во справување со шумски пожари”. Шеесетина учесници од С. Македонија и Буграија беа дел од обуката чија цел беше збогатување и проширување на знаењата во справувањето со шумски пожари.

 

Обуката и практичните вежби ги модерираше и ги спроведе г-а Ралица Тодорова, сертифициран обучувач од Националната Асоцијација на доброволците во Република Бугарија и Главната Дирекција за пожарна безбедност и заштита на населението. Доброволците и професионалците седнаа заедно на маса со цел да споделат стари, но и научат нови знаења и искуства од своите колеги. Со меѓусебна размена на “приказни од терен” и низ теоретски примери и анализи, но и демонстрација на терен во противпожарната станица во Банско, успешно поминаа двата дена од првиот модул кој е само најава и почеток од одржувањето на претстојните специјализирани обуки. Предвидени се вкупно 6 дводневни обуки, од кои 3 ќе се одржат во Република Бугарија и 3 во Република Северна Македонија.

 

Обуките се дел од имплементацијата на проектот за “Прекугранична соработка во справување со шумски пожари“ финансиран од Европската Унија преку Интеррег ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Р. Бугарија и Р. Северна Македонија 2014-2020, проект кој Центарот за развој на Југоисточниот плански регион го спроведува во партнерство со Асоцијацијата на Југозападни општини, Благовеград, Република Бугарија.