Skip to content

ЗБОГАТУВАЊЕ НА ТУРИСТИЧКАТА ПОНУДА ВО ЈУГОИСТОЧНИОТ РЕГИОН

Состојба на проект

Датум на отпочнување

декември 22, 2021

Датум на реализација

октомври 30, 2022

ТИП НА ФИНАНСИРАЊЕ

Национални фондови

БУЏЕТ (ДЕНАРИ)

22907334

Со овој предлог проект се предвидува стратешки инвестициски пакет мерки во повеќе општини, во насока на развој и промоција на регионот како атрактивна туристичка дестинација, во склоп на мерките за стратешки развој на Економијата, инвестициите на пазарот на труд и во туризмот.

Планирано е проектот да опфати инфраструктурни активности во четири општини во Југоисточниот регион, со цел поддршка и развој на различни видови на туризам во регионот и тоа рурален, езерски, културен и црковен, планински, ловен туризам.

Во рамките на овој проект планирани се следниве активности:
-Уредување и изградба на туристичка патека во должина од 700м од манастирот Св. Горѓи до Исар Кулата во општина Валандово,
-Доизградба на локален пат до с. Хума во должина од 782,14м во општина Гевгелија,
-Изградба на пешачка патека во должина од 1.285м кон граничниот премин Стар Дојран во општина Дојран,
-Доизградба и опремување на конак во дворот на манастирска црква Св. Стефан во с. Конче, општина Конче.

Резултати:
-Инфраструктурен развој;
-Зголемен економски приход од странски и домашни туристи;
-Зголемен број на граѓани кои ќе ги користат патеките за подобар пристап до посакуваните објекти;
-Зголемен број на ноќевања, а со тоа економски бенефит за ЈИПР.

Галерија

Парнерски општини: Општина Валандовo; Општина Гевгелија; Општина Дојран; Општина Конче
Документација 

Споделeте го овој проект

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram