Skip to content

Индустриски зони и комерцијални патишта во прекуграничната област – Зони и патишта

Состојба на проект

Реализирани проекти

Датум на отпочнување

декември 7, 2012

Датум на реализација

март 6, 2014

ТИП НА ФИНАНСИРАЊЕ

Национални фондови, Меѓународни фондови

БУЏЕТ (ДЕНАРИ)

73666975

Добро развиените индустриски зони се најважен предуслов за развој на регионот. Овие зони треба да имаат добро базирана инфраструктура и сигнализација која ќе ја зголеми атрактивноста на зоната за потенцијалните домашни и странски инвеститори. Југоисточниот плански регион има 18 функционални индустриски зони. Покрај овие, уште 10 се во процес на урбанизација. Затоа регионалниот пристап е повеќе од потребен. Регионот мора да превземе мерки за промоција на развиените индустриски зони и со заеднички напори да се оди кон нивен развој со што ќе се промовираат како атрактивна бизнис дестинација.

Главната цел на овој проект е зголемување на економскиот развој проку зголемување на инвестициите во индустриските зони во Југоисточниот плански регион (ЈИПР).

Цели на проектот:

  • Да се создаде силна основа за подобрување на инфраструктурата на индустриските зони во Југоисточниот регион;
  • Зголемување на инвестициите во индустриските зони во Југоисточниот плански регион, а со тоа и зголемување на економскиот развој.

Резултати од проектот:

  • Преглед и презентација на условите за влез во инфраструктурата и сигнализацијата во индустриските зони во Југоисточниот плански регион;
  • Запознавање на потенцијалните инвеститори со националните и регионалните полиси и мерки заподдршка на инвестициите како и со специфичностите на постојните индустриски зони;
  • Подигање на свеста на Општините за заедничка/регионална презентација на индустриските зони во регионот, пред домашните и странски инвеститори.

Галерија

Парнерски општини: Регион Централна Македонија
Документација 

Споделeте го овој проект

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram