Skip to content

Размислуваме за компостирање – Посветени на одржување на органскиот синџир

Состојба на проект

Реализирани проекти

Датум на отпочнување

октомври 18, 2016

Датум на реализација

јануари 17, 2018

ТИП НА ФИНАНСИРАЊЕ

Меѓународни фондови

БУЏЕТ (ДЕНАРИ)

7205611

Пограничниот регион, Македонија-Бугарија се соочува со значајни проблеми со отпадоците. Многу малку мислат дека отпадокот може да биде употреблив, но постои начин кој се нарекува компостирање. Лиценцата за компостирање и припаѓа на животната средина.

Компостирањето би било голем благодет за почвата во овој регион преку обработено ѓубре кое се претвара во органско и го прави корисно за нашето земјоделие.

Компостирањето придонесува да:

  • Намалување на ерозијата на почвата преку подобрување на нејзината структура;
  • Враќање на значаен број на хранливи материи во почвата;
  • Ја намалува потребата за наводнување, задржувајки ја подолго во почвата;
  • Сузбивање на растителни болести.Овој проект цели кон развивање на човековото знаење за важноста на животната средина преку компостирањето. Партнерите кој соработуваат ќе користат разновидни методи како прес конференции, инормирање на јавноста преку видеа, брошури, реклами итн. Исто така планирани се 400 компостери да бидат доделени во 10 општини од југоисточниот регион.

Галерија

Парнерски општини: Асоцијација на Југозападните општини - Благоевград (Р. Бугарија)
Документација 

Споделeте го овој проект

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram