Во Југоисточниот плански регион земјоделско-прехрабениот сектор е водечка стопанска гранка, а во вкупното земјоделство во Македонија како регион е прв и најзначаен во градинарското производство, а втор по значење во тутуно производство и лозарството.
Во отсуство на сертификациони тела за производи во земјоделско-прехрамбениот сектор, деловните фирми кои се претежно извозно ориентирани се изложени на големи трошкови во ангажирањето на надворешни-странски акредитирани сертификациони тела во издавањето на потребните сертификати.
Со формирање на Центарот за сертификација на земјоделско – прехрамбени производи и со отпочнување со работа на сертификационо тело ќе се овозможи да производителите на земјоделско прехрамбените производи побрзо се прилагодуваат кон критериумите и условите што се применуваат во агрокомплексот во земјите членки на ЕУ, а со тоа ќе се подобри економската ситуација и квалитетот нa животот на луѓето кои директно или индиректно зависат од развојот на земјоделско – прехрамбениот сектор.
Цели на проектот:
- Подобрување на условите за добивање на мегународни сертификати на земјоделско-
прехрамбените производи од регионот; - Зголемување на нивната конкурентност на мегународниот пазар.
Очекувани резултати:
- Раст на земјоделското производство
- Извоз на земјоделските производи
- Извоз на индустриските производи