Skip to content

Изградба на локален пат за поврзување на населените места Бориево и Колешино – прва фаза

Состојба на проект

Реализирани проекти

Датум на отпочнување

февруари 14, 2020

Датум на реализација

ноември 26, 2020

ТИП НА ФИНАНСИРАЊЕ

Национални фондови

БУЏЕТ (ДЕНАРИ)

16284504

Локалните патишта се од големо значење за развојот на регионалните плански региони, локалната  економија, привлекувањето на нови инвестиции, мали бизниси и земјоделски активности. За таа цел потребно е во Југоисточниот плански регион да се создадат неопходни услови за развој, уредување и изградба на локални патишта кои ќе го подобрат животниот стандард.

Овој Проект е особено важен и за посетителите на Колешинските водопади и Моноспитовското Блато бидејќи им создава потешкотии при патувањето до овие туристички локалитети по најразлични временски услови и го продолжува времето на патување. Користењето на овој патен правец исто така предизвикува проблеми за трговците и земјоделците и тоа зголемени трошоци за транспорт и загуби поради намалување на квантитетот на трговските и земјоделските производи.

Проектот ќе се реализира преку Биро за регионален развој, Министерство за локална самоуправа , општина Босилово и општина Ново Село.

 

Цели на проектот:

  •  Изградба на дел од локален пат с.Бориево- с.Колешино (прва фаза) во должина од 2200м;
  •  Соодветен пристап на граѓаните до своите домови, работни места, училишта, земјоделски површини и откупни центри;
  • Подобрен пристап до туристичките локалитети во Подбеласичкиот регион;
  • Олеснување на пристапот до туристичките локации.

 

Резултати од проектот:

  •  Изграден локален пат во должина од 2200м од с.Бориево – с.Колешино ( прва фаза);
  • Зголемен број на туристи и зголемен приход од туризам;
  • Зголемен број на земјоделци кои ќе го користат патот за подобар пристап до пазарите на големо;
  • Подобрена локалната патна инфраструктура во Југоисточниот плански регион;
  • Зголемен економски развој во Југоисточниот регион.

Галерија

Парнерски општини: Општина Босилово, Општина Ново Село
Документација 

Споделeте го овој проект

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram