Skip to content

Започна третирањето против ларвицидни и возрасни комарци во општините од Југоисточниот плански регион

ДАТУМ

мај 20, 2020

Категории

Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во соработка со десетте општини од регионот започна со третирање против ларвицидна и возрасна форма на комарци по земјен пат. За разлика од претходните години каде што третирањето беше по авионски пат, оваа година за прв пат се донесе одлука за третирање по земјен пат, со надеж дека со овој метод ќе се постигне поголем ефект и превенција.

Предвидени се две третирања за ларвициди и три третирања против возрасни комарци на територијата на Југоисточниот регион со вкупна површина од 5.376 ха. Теренското третирање против ларви од комарци се врши со средство во вид на гранули кои се расфрлаат во плитка застоена вода и ваквото ларвицидно третирање не е штетно за луѓето, пчелните семејства ниту за домашните миленици.

Второто третирање против ларвицидни комарци е предвидено на крајот во овој месец, а додека третирањето на возрасните комарци ќе започне во периодот од 6ти до 11ти јуни.

Пред да се започне со третирање против возрасни комарци претходно ќе биде објавено известување од Центарот и општините со цел да се известат сопствениците на пчелни семејства да преземат соодветни мерки за заштита, односно да ги затворат истите во најавениот временски период.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy