Skip to content

Се одржа Првата Регионална Работилница за изработка на Програмата за развој на Југоисточниот плански регион 2020-2024

ДАТУМ

октомври 22, 2020

Категории

На ден 21.10.2020 во Дом на АРМ во Струмица се одржа Првата регионална работилница за изработка на Програмата за развој на Југоисточниот плански регион 2020-2024. На средбата согласно протоколот за спроведување на мерки за заштита од Ковид-19, учествуваа претставници на засегнатите страни од Југоисточиот плански регион (претставници на општини, јавни институции, приватен и граѓански сектор).

На работилницата беа претставени клучните наоди од секторските анализи за утврдување на моменталната состојба во регионот, се одредија приоритетните стратешки области за следниот плански период, беа формирани групи во кои учесниците работеа на подготвување на SWOT анализи по одредените приоритетни стратешки области.

На крај се пристапи кон дефинирање на Визијата за регионот за следните пет години и областите во кои ќе се врши спроведување на мерките и активностите со цел да се дефинира посакуваната состојба во Југоисточниот регион во 2024 година.

Процесот на изготвување на Програмата за развој на Југоисточниот плански регион е поддржан преку проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, кој се спроведува со финансиска поддршка од Министерството за локална самоуправа и Швајцарската Агенција за развој и соработка во Р.С. Македонија.

Втората регионална работилница за изработка на Програмата за развој на Југоисточниот плански регион 2020-2024, предвидено е да се одржи на 11ти Ноември, 2020 година.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy