Skip to content

Oдржан четвртиот работен состанок во рамки на проектот “COMBINE2PROTECT”

ДАТУМ

мај 18, 2021

Категории

Во рамките на проектот “Заеднички стратегии за заштита на биолошката разновидност и одржлив развој на билатералнaта мрежа на заштитени подрачја – COMBINE2PROTECT” финансиран од Европската Унија преку Интеррег ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Грција и Р.Северна Македонија на 17ти мај (понеделник)  се одржа четвртиот работен состанок онлајн преку платформата ЗООМ.

На состанокот присуствуваа претставници од: Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, Универзитетот “Аристотел” во Солун, Грција, Државниот инспекторат за животна средина од Република Северна Македонија, Регионот на западна Македонија од Флорина, Грција како и македонски експерти од областа на биодиверзитетот.

На состанокот беше презентирaна Регионалната Стратегија за Биодиверзитет во Југоисточниот плански регион, Студијата за прецизно утврдување на Моноспитовското блато и Студијата за квалитетот на водата заснована на микроорганизми; Документарни филмови кои опфаќаат делови од прекуграничниот регион и Програмата Greenium за брендирање на бизниси во рамки на проектот. Исто така се разговараше и за организирањето на следните настани како интернационалните конференции за биодиверзитет, состаноците за размена на експертиза и обуките за биодиверзитет кои ќе следат во рамки на проектот и кои поради ситуацијата со пандемијата Ковид19 немаше можност да се реализираат во предвидениот временски период.

Последниот работен состанок на проектниот тим се планира да се одржи во Флорина.

Овој проект е кофинансиран од Европската Унија и Националните фондови на земјите учеснички

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy