Skip to content

Центарот за развој на Југоисточниот плански регион домаќин на дводневен состанок за размена на експертиза на тема биодиверзитет

ДАТУМ

јули 12, 2021

Категории

На 08 и 09 Јули, 2021 година, Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во Струмица беше домаќин на Состанок за размена на експертиза, кој го организираше во рамки на проектот „Заеднички стратегии за заштита на биолошката разновидност и одржлив развој на билатералната мрежа на заштитени подрачја – COMBINE2PROTECT“, ко-финансиран од Европска Унија од Првиот повик преку ИНТЕРРЕГ ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Грција и Република Северна Македонија 2014-2020.

На дводневниот состанок присуствуваа експерти од образовни институции, претставници од заштитени подрачја, службеници од национални институции вклучени во биодиверзитетот и зачувување на живеалиштата заедно со граѓанските организации и дискутираа за важноста од спроведувањето на програмите за мониторинг, собирањето податоци и одредбите на законодавството на ЕУ со акцент на мрежа NATURA 2000.

На состанокот виртуелно преку интернет платформата ЗООМ присуствваа и експерти од прекуграничниот регион Грција кои го споделија своето искуство и го дадоа својот придонес и професионално мислење за дадените теми.

На дводневниот состанок експертите разменија искуства и позитивни практики за зачувување на биодиверзитетот,  дискутираа за улогата на граѓанските организации и нивниот придонес, како и за ЕУ законодавството за заштита на природата, ЕУ Директивите за птици и живеалишта, важноста во управувањето со NATURA 2000. На состанокот беше презентирана и Регионалната стратегија за Биодиверзитет на Југоисточниот плански регион изработена во рамки на проектот како еден од позначајните активности на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион.

Проектот Combine2Protect претсавува визија за ефикасно, значително и долгорочно зачувување на биолошката разновидност и придружните услуги на екосистемите во иднина.

Оваа активност е ко-финансирана од Европската Унија и националните фондови на земјите учеснички.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy