Skip to content

Центарот со нови средства за 2021 година за санација на полски патишта

ДАТУМ

јули 26, 2021

Категории

На 23.07.2021 година, Раководителот на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион Г-а Жулиета Ѓуркова заедно со Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Г-н Арјанит Хоџа потпишаа Договор со кој се доделува финансиска поддршка на Југоисточниот плански регион со цел имплементација на проекти за подобрување на пристапот до обработливи површини во подрачјата на интезивна земјоделска дејност утврдени со Програмата за капитални субвенции за развој на плански региони во областа на земјоделството и руралниот развој.

Центарот за развој на Југоисточниот плански регион со доделените средства во вкупен износ од 2.757.037,00 денари, ќе овозможи уредување и санација на полски патишта во следниве четири општини во Југоисточниот плански регион:

  • Санација на полски пат, место викано Љушев брест и Смоквиње, општина Богданци, во должина 691 метри;
  • Уредување на полски пат во с.Калково, општина Валандово, во должина 627 метри;
  • Уредување на полски пат во с.Богородица, општина Гевгелија во должина од 1625 метри и
  • Полски пат во с.Габрово, место викано Стара Чешма, општина Струмица, во должина од 1050 метри.

Рекoнструкцијата на горенаведените полски патишта има големо значење за земјоделските домаќинства од регионот со коиќе се овозможи пристап до вкупно 298,25 хектари плодно земјоделско земјиште во регионот.

Со олеснувањето на пристапот до нивните земјоделски површини, земјоделците ќе имаат поквалитетен и побрз пристап, ќе бидат и помотивирани да ги извршуваат секојдневните обврски на нивите, а и да одгледуваат подоходовни земјоделски култури, што пак ќе придонесе кон подигнување на квалитетот на животот на луѓето во општините во регионот,а понатаму и поголем економски развој на целиот Југоисточен регион.

     

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy