Skip to content

РАБОТИЛНИЦА ЗА ПАМЕТНА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА ВО ЈУГОИСТОЧНИОТ ПЛАНСКИ РЕГИОН

ДАТУМ

март 8, 2022

Категории

Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во рамки на проектот Одржлив Инклузивен Рамномерен Регонален Развој – II фаза на спроведување на 07.03.2022 во во Хотел „Сириус“ Струмица година организираше работилница на тема Паметна Специјализација.

Работилницата имаше за цел да ги обедини: локалните власти, академската заедница,  бизнис секторот и граѓанското општество и да ги прошири нивните знаења во делот на Паметната специјализација, како пристап за зголемување на конкурентноста, да ги запознае со процесот на изработка на Стратегија за паметна специјализација на национално ниво и како и на кој начин истата да ја реплицираат на регионално ниво.

Оваа работилница претставува почетна точка од која еден регион ќе има можност да ги искористи потенцијалите на Националната Стратегија за Паметна Специјализација и да креира пилот Регионална Стратегија за Паметна Специјализација  насочена кон Кохезионите фондови на Европската Унија во иднина.

Стратегијата за Паметна Специјализација е од големо значење за мапирање на конкурентните предности на секој регион одделно и на тој начин ќе се фокусира на јавните и приватните инвестиции во економските области и гранки кои создаваат најголема продуктивност и додадена вредност при планирање и развој на секој плански регион.

Оваа активност е финансиски поддржана од Швајцарската Агенција за развој и соработка и Министерство за локална самоуправа.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy