Skip to content

Одржан првиот работен состанок на проектните партнери за имплементација на проектот „Бе Ин“

ДАТУМ

март 23, 2022

Категории

Во рамките на проектот „Деловен екосистем како интегриран систем – Бе Ин“, финансиран од Европска Унија преку Интеррег ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Грција – Р. Северна Македонија,на ден 22.03.2022 година, во Солун, Грција, се одржа првиот работен состанок на партнерите по проектот:

  • Регион Централна Македонија, Грција,
  • Универзитетот „Гоце Делчев“, Штип, Република Северна Македонија
  • Истражувачки институт на Универзитетот Македонија, Грција,
  • Центар за развој на Југоисточниот плански регион, Република Северна Македонија.

На работниот состанок проектните партнери ги утврдија своите улоги, работни обврски и крајните цели од овој проект. Детално беа образложени активностите кои се предвидени, начинот на нивно имплементирање, одговорни партнери по активности, како и временската рамка потребна за да се реализираат истите.

Овој проект ќе овозможи креација на кохерентен, интегриран и иновативен бизнис еко-систем, поттикнување на бизнис идеи, како и унапредување, усовршување на индивидуи, мали и средни претпријатија и зголемување на нивниот капацитетсо цел да се намали јазот помеѓу понудата и побарувачката на пазарот во прекуграничниот регион.

Ваквата цел ќе се постигне преку претходно направени анализи, испитувања и анкети во прекуграничниот регион помеѓу Република С. Македонија и Грција, активности за спроведување на лични интервјуа со менаџери за човечки ресурси, експерти во областа на претприемништвото и иновациите, изготување на дигитални алатки, е-библиотека, дигитални и заеднички работилници, иновациски кампови, студиски патувања, форуми и самит на млади лидери и претприемачи, каде таргет групи се невработени лица со завршено високо образование, мали и средни претпријатија.

Вкупниот буџет на проектот изнесува 910.144,71 евро, а за реализација на активностите по овој проект за Центарот за развој на Југоисточниот плански регион е предвиден буџет во износ од 152.482,50 евра.

Целосната реализација на овој проект е предвидена да трае 18 месеци до 17.07.2023 година.

 

 

 

 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy