Skip to content

19 млади од регионот се стекнаа со вештини за развој на бизнис планови

ДАТУМ

октомври 5, 2022

Категории

Седумдневното дружење во рамките на Кампот за млади иноватори и претприемачи 2022 заврши со презентација на 6 бизнис планови кои беа подготвени од страна на сите учесници под менторство на професори од областа на економијата и бизнисот.

19 млади лица на возраст од 18 до 29 години, преку секојдневни интерактивни предавања од страна на еминентни универзитетски професори, успешни претприемачи и експерти, се стекнаа со нови знаења и вештини во областа на иновациите и претприемништвото. Преку работење во групи и изготвување на бизис планови, се запознаа со основите на претприемништвото, деловната комуникација како круцијален дел во бизнис светот и основањето на сопствени бизниси.

Освен обуките за претприемништво, организирани беа и мотивационо-забавни активности каде младите беа во можност да слушнат успешни животни и бизнис приказни, совети за здрав животен стил со цел да се мотивираат и да работат на бизнис идеи кои беше предвидено учесниците да ги презентираат на завршниот ден од кампот.

Времето поминато во едукација и забава, стекнатите нови знаења и пријатната атмосфера во оваа седумдневно претприемачко патување беа поттик за овие млади да изразат желба и да се стекнат со право за учество во тридневното студиско патување во Грција, кое во наредниот период е предвидено да се одржи во рамките на проектот.

Сите учесници на кампот се стекнаа со сертификати за учество како и со книга насловена како „7 навики на успешните луѓе“ од Стивен Кови кој важи за  најпочитуваниот мотиватор во корпоративниот свет. Учесниците со најдобри бизнис идеи ќе добијат и бесплатно користење на Заедничкиот работен простор кој се наоѓа во просториите на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во Струмица.

Кампот беше организиран со цел да се поттикне претприемачкиот дух на младите во регионот, мотивот за соработка, развој на своите бизнис идеи во бизнис планови, како и активно учество на пазарот на трудот.

 

Голема благодарност до соработниците кои придонесоа Кампот за млади иноватори и претприемачи 2022 година да биде корисен за сите учесници и запаметен како добар пример за учење, дружење и соработка:

Петрески и партнери – за поддршка во целосната организација на Кампот, за споделените реални примери од деловниот свет, интерактивните игри како и секојдневната поддршка на учесниците во разработката на нивните идеи;

Проф. Д-р Еленица Софијанова – за обуките за Деловна комуникација;

Филип Чаловски – за споделените мотивациски совети и кулинарски трикови;

Проф. Д-р Илија Груевски – за обуките за Финанскиски планови;

Ирина Тростјанска – за споделените бизнис совети и фитнес активности;

Ивона Трајановска – за споделените совети за финансирање на стартапи;

Проф. Д-р Влатко Пачешкоски – за обуките за подоготовка на бизнис планови;

Елена Божиновска – за споделеното искуство за развивање на бизнис идеја од областа на социјалното претприемништво;

Филип Петрески – за мотивирање на учесниците да дадат се од себе, секогаш стремејќи се кон својот максимум.

 

Кампот за млади иноватори и претприемачи 2022 беше организиран од страна на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во периодот од 26.09-02.10.2022 година во рамките на проектот „Деловен екосистем како интегриран систем – БИ ИН“ финансиран преку ИНТЕРРЕГ ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Грција и Р.С.Македонија.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy