Skip to content

Состанок во Струмица во рамки на проектот „Бизнис еко систем како интегриран систем – БИ ИН“

ДАТУМ

декември 1, 2022

Категории

На 29 и 30 ноември 2022 година во Струмица беше одржан вториот состанок на претставници на проектните тимови од Регионот Централна Македонија – Грција, Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип и Истражувачкиот Институт на Универзитетот Македонија, Грција за имплементација на проектот „Бизнис еко систем како интегриран систем – БИ ИН“, проект кој Центарот за развој на Југоисточниот плански регион го имплементира од месец јануари оваа година во рамки на Интеррег ИПА Програмата за прекугранична соработка со Грција.

Целта на состанокот беше да се презенираат првичните сработени активности и резултати, активности кои треба да се завршат заклучно тековната година како и планирање и координација за спроведување на идни заеднички активности.

Се разговараше во врска со реализација на следните активности:

  • Спроведување на прашалници и анкети со цел подготовка на Анализа за утврдување на моменталната состојба за квалификациите на работната сила и побарувачката на пазарот на трудот
  • Организирање на студиско патување во Солун
  • Давање на поддршка на МСП
  • Развивање на алатки за промоција и транспарентност (социјални мрежи, е-библиотека..)
  • Подготовка на финансиски извештаи

По извршената презентација од страна на сите проектни тимови следуваше дискусија за активностите кои треба да се завршат до тековната 2022 година како и за активностите кои се планирани да се реализираат следната година.

Заклучокот од состанокот беше дека дел од активностите се завршени и во следниот период треба да се посвети внимание за создавање и менаџирање со алатките за промоција со цел прикачување на материјали од реализираните активности и овозможување на соодветна поддршка за студенти, невработени лица, академскиот и бизнис секторот.

За време на вториот ден, претставниците на проектните тимови ги посетија канцелариите на Центарот за развој каде се присуствуваат на последниот ОТВОРЕН ДЕН за презентација на 3Д опрема која е набавена во рамките на проектот.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy