Skip to content

Доделено ново противпожарно возило на о.Струмица

ДАТУМ

ноември 10, 2023

Категории

Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во рамки на проектот „Рано откривање на пожарите и нивно движење за превенција и справување со катастрофи – eFIDAR“ успешно ja заврши набавката на специјализирано противпожарно возило – мал противпожарен камион за потребите на Територијалната противпожарна единица – Струмица.

На 10-ти ноември ТППЕ Струмица доби специјализиран мал камион за гаснење шумски пожари и спасување со цел да се покријат потребите на општината Струмица, како и на руралните општини од Струмичкиот микро регион вклучувајќи ги општините Босилово, Василево и Ново Село. Новото специјализирано противпожарно возило навремено и според планот беше успешно набавено и предадено на користење и одржување на општина Струмица за потребите на ТППЕ Струмица. Вкупната вредност на возилото е 107.000,00 евра.
Оваа набавка значително го подобрува капацитетот на Територијалната Противпожарна Единица во Струмица и ќе ги олесни интервенциите на терен, особено при справување со шумски пожари, кои во последните години предизвикаа сериозни економски штети, дури и човечки жртви во регионот.

Новото противпожарно возило ќе овозможи подобра подготвеност за превенција и справување со катастрофи, обезбедувајќи регионално, брзо и ефикасно реагирање на можни катастрофи во борбата за заштита на животната средина и безбедноста на граѓаните во регионот.

Преку овој проект веќе се набавени специјализирани противпожарни возила за ТППЕ Валандово и ТППЕ Гевгелија, а до крајот на проектот предвидено е свое возило да добие и ТППЕ Радовиш со што целиот Југоисточен регион ќе биде целосно опремен.

Проектот е кофинансиран од Европската Унија и националните фондови на земјите учеснички

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy