Skip to content

На општините во Југоисточниот регион доделени дронови за детекција на пожари

ДАТУМ

ноември 10, 2023

Категории

Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, како дел од проектот eFIDAR во своите напори за подобрување на реакцијата во случај на шумски пожари, набави три специјализирани дронови со термална камера за рано откривање на пожари со резервни батерии од производителот DJI Модел: Mavic 3 Thermal за ТППЕ Струмица, Гевгелија и Радовиш.

Со цел успешно управување на овие дронови и соодветно прибирање на информации, Центарот организираше
дводневна заедничка тренинг програма за сите засегнати страни меѓу кои се претставниците на четирите ТППЕ од регионот, претставници од Центарот за управување со кризи, како и Дирекцијата за заштита и спасување. Оваа иновативна обука ќе им овозможи на засегнатите страни да ги користат дроновите како моќно средство за рано откривање и следење на пожарите во реално време.

Обуката вклучуваше стекнување на практични знаења за управување со дронови, технички аспекти на нивната операција, и користење на специјализирани камери и сензори за откривање чад. Учесниците ќе научат како да ги користат дроновите за брзо лоцирање на пожарите, што ќе им овозможи да реагираат на време и да спречат нивно ширење.

Оваа обука не само што ги подобрува капацитетите за борба против шумски пожари туку и придонесува за поголемата безбедност на локалната заедница и животната средина.

Обуката за дронови е само еден дел од широкиот пристап на проектот “eFIDAR” кон подобрување на реакцијата на природните катастрофи и опасности. Со оваа иновативна технологија и обука, регионот се подготвува за поефикасно спречување и управување со шумски пожари. Овие три дронови на 10ти ноември во рамките на самата обука официјално беа предадени за користење на тројцата градоначалници на општините Струмица, Гевгелија и Радовиш за потребите на трите Територијални противпожарни единици. Додека пак ТППЕ Валандово преку друг проект веќе има добиено ваков дрон и истиот се користи при детекција и маркирање на пожарите.

Проектот е кофинансиран од Европската Унија и националните фондови на земјите учеснички.

 

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy