Skip to content

Презентирани приоритетите на регионот за развој на проекти во областа на социјална инклузија

ДАТУМ

февруари 10, 2020

Центарот за развој на Југоисточниот плански регион на 07.02.2020 година во хотел Сириус во Струмица ја оранизираше Втората форумска сесија за презентација на проектни предлози во областа социјалната инклузија во рамките на проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“.

Присутни гости на оваа сесија беа и претставници од Министерството за локална самоуправа Г-а Бисера Јакимовска и Г-а Наде Петрушева – Нешковски кои дадода значајни насоки за подобрување на предложените концепти.

Учесниците презентираа пет предлог концепти во областа на социјалната инклузија кои беа развиени за време на првата форумска сесија.

Предлог концептите кои беа презентирани на Втората форумска сесија се однесуваа на: Подобурвање на условите за образование и престој на ранливите групи во Југоисточниот плански регион, Tренинг центар за пристап на пазарот на труд на лица со попречености, Подобрување на здравствената заштита на жените во руралните средини, Воведување на социјални услуги за помош на стари и изнемоштени лица и Заштита на бездомни лица, кои ги предложија учесниците од форумските сесии.

До третата форумска сесија овие предлог концепти ќе се доработуваат и подобруваат во соработка со работните групи, а за време на третиот форум ќе се приоретизираат проекти за финансирање од грантот обезбеден од Швајцарската Агенција за развој и Министерството за локална самоуправа, кој изнесува вкупно 125.559,00 швајцарски франци.

Со цел успешно спроведување на партиципативниот процес за избор на приоритетни проекти од областа на социјалната инклузија во регионот, Центарот за развој на Југоисточниот плански регион ќе организира уште една форумска сесија која ќе се одржи на 13.03.2020 година.

Преку проектот кој ќе биде избран од страна на донаторите за имплементација, се очекува да се подобрат условите за социјалната инклузивност во Југоисточниот регион.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy