Skip to content

На XXIII Седница на Совет на ЈИПР утврдена годишната листа на приоритетни проекти за 2021 година

ДАТУМ

декември 15, 2020

Категории

,

На 15.12.2020 година со цел да се запазат мерките за заштита од настаната светска пандемија Ковид-19, онлајн преку електронската платформа ЗООМ се одржа XXIII (дваесет и третата) Седница на Советот за развој на Југоисточниот плански регион.

Пред присутните градоначалници oд страна на форумскиот модератор и надворешен консултант-експерт ангажирани преку проектот „Одржлив инклузивен рамномерен регионален развој“ презентирани беа процесот на рангирањето на предлог проектите од регионално и микрорегионално значење за Југоисточниот плански регион од страна на граѓаните од регионот, а воедно беше презентирана и аналитичка студија за економска исплатливост на капиталните инвестиции поединечно на секој предлог проект.

По краткиот осврт на секој од предлог проектите за време на Седницата, Советот ја усвои Годишната листа на приоритетни проекти за 2021 година согласно следниот редослед:

  1. Збогатување на туристичката понуда во Југоисточниот плански регион
  2. Изградба на пристапен пат до регионалниот стационар за бездомни кучиња
  3. Изградба на Локален пат на релација с.Погулево – с.Дамјан

На резервна листа беше утврден предлог проектот – Имплементација на трета фаза од проектот Изградба на локален пат за поврзување на населените места Бориево и Колешино.

Приоритетната листа се однесува за изведба на проекти кои ќе ја збогатат туристичката понуда во регионот, ќе ја подобрат патната инфраструктура и ќе се овозможи поврзување на локални патишта во регионот преку средства од Бирото за рамномерен регионален развој и сопствено учество на општините од Југоисточниот регион.

Согласно утврдената листа, Центарот за развој на Југоисточниот плански регион ќе аплицира до Бирото за регионален развој за нивно финансирање преку Програмата за рамномерен регионален развој за 2021 година.

Оваа година по прв пат предлог проектите пред да бидат усвоени од Советот за развој на ЈИПР инклузивно и со партиципативно учество беа бодувани и приоретизирани од страна на граѓаните од Југоисточниот плански регион преку Форумски сесии во заедницата како нов начин за избирање проекти за Бирото за регионален разво, коишто форуми поради пандемијата Ковид-19 се одвиваа преку пополнување на прашалник од засегнатите страни од Југоисточниот плански регион.

 

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy