Skip to content

Одржана дваесет и петтата (XXV) седница на Советот за развој на Југоисточниот плански регион

ДАТУМ

февруари 3, 2021

Категории

,

На 02.02.2021 година се одржа дваесет и петтата (XXV) седница на Советот за развој на Југоисточниот плански регион, која поради пандемијата Ковид-19, беше одржана онлајн, преку ZOOM платформата. На седницата беа вклучени градоначалниците на општините од регионот и Директорката на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион.

На седницата главно се разговараше за начинот на третирање на комарци на териториите на општините во Југоисточниот плански регион за 2021 година. Беше донесена Одлука за взаемна активност на општините за третирање на комарци во 2021 година по земјен пат, врз основа на која ќе се извршат две ларвицидни и три адлутни третирања против комарци, односно три теристички аеросолни дезинсекциии против возрасни комарци со УЛВ метода и две ларвицидни дезинсекции на териториите на десетте општини од регионот.
Оваа Одлука се донесе порано со цел да се запазат роковите и препораките од Центрите за јавно здравје за навремено прскање против комарци и да се следат препорачаните интервали на прскање и третирање за да се зголеми ефикасноста, да се добие најдобар резултат од овој процес и да се заштити здравјето на граѓаните од нашиот регион.

Во исто време се донесе заклучок да се бара од Министерството за транспорт и врски да ја вклучи површината на Моноспитовско блато во локациите кои се приоритетни за прскање против комарци од страна на Министерството како примерот за Дојранското Езеро од нашиот регион. Имено поради недостапноста на теренот нема можност да се изведе теристичка (од земја) аеросолна дезинсекција, а од друга страна оваа блато претставува најголем извор на комарци во овој регион.

На дваесет и петтата седница на Совет на ЈИПР беа донесени и едногласно усвоени и Одлуките за продажба на старото службено моторно возило и за купување на ново службено моторно возило за потребите на Центарот за развој на Југоисточнот плански регион.

На оваа седница беше утврдена и висината на средствата кои секоја од општините од регионот ќе ги одделува на годишно ниво за финансирање и непречено работење на Јавното претпријатие за заловување на бездомни кучиња „Астра – Луна“ – Струмица, за што беше донесена Одлука од страна на Советот.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy