Skip to content

Усвоена Програмата за развој на Југоисточниот плански регион за период од 2021 – 2026 година

ДАТУМ

април 20, 2021

Категории

,

На 15.04.2021 се одржа дваесет и седмата (XXVII) редовна седница на Советот за развој на Југоисточниот плански регион, на која раководителот на Центарот за развој на ЈИПР, Г-а Жулиета Ѓуркова пред присутните ја презентираше Програмата за развој на Југоисточниот плански регион за период од 2021-2026 година.

Изработката на новата Програма за развој на Југоисточниот плански регион 2021-2026 се темели на несебичната вклученост на сите засегнати страни од јавниот, приватниот и граѓанскиот сектор, а посебно од вработените во одделенијата за Локален Економски Развој во општините од Југоисточниот плански регион, со цел создавање на еден квалитетен среднорочен стратешки документ и основа за идна соработка и заедничка имплементација на Програмата.

По претходната согласност од страна на Советот за рамномерен регионален развој на Република Северна Македонија, Програмата за развој на Југоисточниот плански регион за период од 2021 – 2026 година беше едногласно усвоена од Советот за развој на Југоисточниот плански регион.

Подготовката и содржината на Програмата е целосно изработена во согласност со рамката и содржината на Правилникот за методологијата за изработка на планските документи за регионален развој, донесен од страна на Министерството за локална самоуправа и е усогласена со Стратегијата за регионален развој на Република Северна Македонија 2021 – 2031.

Процесот на изготвување на Програмата за развој на Југоисточниот плански регион е поддржан од Министерството за локална самоуправа преку проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, кој се спроведува со поддршка на Швајцарската Агенција за развој и соработка во Република Северна Македонија.

Програмата може да ја најдете на следниов линк.

 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy