Skip to content

Советот за развој на Југоисточниот плански регион доби нов Претседател

ДАТУМ

ноември 29, 2021

Категории

,

На 23.11.2021 година во општина Струмица беше одржана првата конституивна Седница на Советот за развој на Југоисточниот плански регион на која присуствуваа градоначалниците на десетте општини во регионот, директорката и претставници на Центарот развој на Југоисточниот плански регион.

Согласно дневниот ред на градоначалниците од општините во регионот им беше верификуван градоначалничкиот мандат, а по конституирањето на Советот, за Претседател едногласно беше избран Градоначалникот на општина Гевгелија, Г-н Андон Сарамандов, кој ќе претседава со Советот за развој на Југоисточниот плански регион со мандат од една година. Тој се заблагодари на довербата на своите колеги градоначалници и истакна дека треба предност да им се даде на регионалните проекти кои се издржани и се квалитетни на подолг рок и дека се потребни трајни решенија за подобар и поквалитетен живот и во руралните и во градските средини. На сите градоначалници како членови во Советот на Југоисточен плански регион, обврска им е во наредниот период да го направат овој дел од државата да биде најпривлечен и за инвестиции и за живот.

На Седницата Советот донесе Одлука за отпочнување на постапка за избор на претставник од бизнис заедницата за член во Советот за развој на Југоисточниот плански регион и Одлука за распишување на Јавен повик за избор на член во Советот за развој на Југоисточниот плански регион – претставник од здруженијата кој ќе биде објавен во следниот период. По донесувањето на овие Одлуки, а согласно Законот за рамномерен регионален развој, еден претставник од бизнис заедницата и еден претставник од здружение ќе влезат како членови во Советот за развој на Југоисточен плански регион без право на глас со мандат од четири години.

На крајот од Седницата, Директорката на Центарот за развој на ЈИПР, Г-а Ѓуркова ги информираше членовите на Советот за тековните проекти кои ги реализира Центарот како и за активностите кои се обврска на Советот за развој на Југоисточниот плански регион во наредниот период.

 

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy