Skip to content

Избран нов Претседател на Советот за развој на Југоисточниот плански регион

ДАТУМ

ноември 10, 2023

Категории

,

На 10.11.2023 година во општина Струмица беше одржана XX Седница на Советот за развој на Југоисточниот плански регион на која присуствуваа градоначалниците на десетте општини во регионот, директорот и претставници на Центарот развој на Југоисточниот плански регион.

На оваа седница за претседател на Советот за развој на Југоисточниот плански регион беше избран градоначалникот на општина Василево, г-н Славе Андонов, кој ќе претседава со мандат од една година.

Превземајќи ја улогата Претседател на советот, Г-н Андонов се заблагодари на довербата на своите колеги градоначалници и истакна дека треба предност да им се даде на регионалните проекти кои ќе креираат трајни решенија за подобар и поквалитетен живот и во руралните средини покрај градските средини.

На Седницата на советот беа прифатени одлуки за примопредавање на пет успешно завршени проекти во рамки на Програмата за рамномерен регионален развој со индикативни средства за периодот 2022/2023:

-Примопредавање на пешачка патека во општина Босилово, во рамките на проектот „Туризмот – иднината на регионот“.

-Примопредавање на велосипедска патека и соодветна опрема во општина Дојран, како дел од реализацијата на проектот „Туризмот – иднината на регионот“.

-Примопредавање на обиколница во општина Радовиш, како дел од широкиот проект „Туризмот – иднината на регионот“.

-Примопредавање на изграден помошен објект – натстрешница во Домот на културата во општина Радовиш, вклучен во проектот „Културното богатство – наследство за идните генерации“

Овие реализирани проекти преставуваат значителен напредок во областа на туризмот и културното наследство како стратешки аспекти за развојот на Југоисточниот плански регион и се надеваме дека ќе имаат долгорочен позитивен ефект врз квалитетот на живот за локалната заедница и дека ќе придонесат кон зголемување на атрактивноста и квалитетот на живот во општините во Југоисточниот плански регион.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy